Les Combes


Bezienswaardigheden (2)

Grotte de Cougnac (16 km)

3 km ten noorden van Gourdon vindt u de grotten van Cougnac met prehistorische tekeningen. Langs een ondergrondse rivier zijn er drie zalen met veel stalactieten. In de kolomzaal ziet een aantal samengegroeide stalagmieten en stalactieten. Een andere zaal bevat honderden schilderijen van dieren (o.a. mammoeten, steenbokken, reuzenherten ), maar ook mensen die door pijlen worden doorboord. De grot bevat 60 afbeeldingen van dieren, 50 handafdrukken en 3 tekeningen van mensen.

Gouffre de Padirac (36 km)

Aangekomen in Padirac is een groot gat in de grond het eerste wat u ziet. U kijkt zo'n kleine honderd meter recht naar beneden de grond in. De afdaling kan per lift of voor de moedigen onder ons per trap gemaakt worden. Eenmaal in de grotten aangekomen merkt u dat het hier direct een stuk kouder is. Zeker midden in de zomer kunnen de temperatuurverschillen hoog oplopen. Beneden in de grotten is het namelijk nooit warmer dan 13 graden Celsius. Na een korte ondergrondse wandeling door de grotten mag u plaats nemen voor een spannende boottocht van 500 meter door de eerste grotten. Het is hier direct al een adembenemend schouwspel. De eerste ruimte die wordt binnen gevaren heet Lac de la Pluie ( het meer van de regen). De gigantische stalagmiet die u hier ziet wordt ook wel Grande Pendeloque genoemd. Vrij vertaald, Grote oorhanger. Een enorm massief stuk steen van wel 60 meter hoog. Het gewelf is in deze ruimte 94 meter hoog en daarboven zit nog slechts 8 meter aardkorst. Na de boottocht is het weer tijd voor een wandeling. U bent nu 1100 meter van de ingang verwijderd. Wandelend door de grotten loopt u door diverse ruimtes. Een Franse gids vertelt u onderweg allerlei wetens-waardigheden over de grotten en het ontstaan ervan. In totaal ziet u slechts een fractie van de totale grotten. Men weet dat er nog 25 kilometer aan grotten ligt, verbonden met degene die u ziet, maar er is geen tijd en geld om deze verder te ontdekken en open te stellen voor publiek.

Grotte de Lascuax (62 km)

De "Moeder aller Grotten". Dit is de wereldwijd meest bekendste grot als het om prehistorische kunst gaat. Lascaux II is een zéér getrouwe kopie van de voor het publiek afgesloten originele grot van Lascaux. Deze noemt men wel de "Sixtijnse kapel van de Prehistorie". In het hoogseizoen kunt u, liefst enige dagen tevoren, in het stadje Montignac de toegangskaartjes kopen. Lascaux II trekt jaarlijks meer dan 1.000.000 bezoekers.

Grotte de Pech Merle (33 km)

De Pech Merle (Pech is de schrijfwijze voor het oud franse woord puèg dat betekent: een heuvel) grot ligt dicht bij het dorp Cabrerets. Binnen een straal van tien kilometers rond Pech Merle liggen een dozijn andere grotten met muurschilderijen. Zij zijn niet open voor het publiek. De prehistorische galerijen, in het lagere gangenstelsel, werden ontdekt in 1922 door twee jongens van 15 en 16 jaar oud.. Het grot is open voor het publiek sinds 1926. De grot wordt geclassificeerd als 'historisch monument'. De bezoekers kunnen een derde deel van de galerijen in zeven grote zalen zien. De Grotte du Pech Merle is 25.000 jaar oud, twee kilometer lang en prachtig beschilderd. In de grot vindt u prehistorische afbeeldingen van mammoeten, bizons, paarden en mensen. Een uitgezette route van een uur loopt langs de mooie wandschilderingen.

Grotte de lacave (27 km)

U gaat met de trein de grotten in, en voert u naar een andere wereld ondergronds. U zult verrast zijn van de schoonheid. De ondergrondse kamers zijn meer dan 60 meter hoog, en door de kalkafzettingen op de stenen zult u fantastische dieren aantreffen (draak, olifant, reuzenspin) tijdens uw wandeling. Tevens is er ook een ruimte versierd met Black Light, als een verzonken stad. Lacave is een grot die ontdekt moet worden door het gehele gezin.

Cascade de Murel (79 km)

Echt een aanrader voor een natuurliefhebber, die ook van wandelen houdt. U kunt met de auto tot vlakbij de kleine waterval komen. Vanaf daar kunt u een paar honderd meter naar boven klimmen via een hobbelig voetpad en dan komt u bij een waterval van 15 mete . Tevens kunt u een beklimming maken naar de grootste waterval van ruim 25 meter. Dit is een prachtige wandeling van ruim 1 uur door de bossen. Wij raden u aan om goede stevige schoenen te dragen. Deze beklimming is niet aan te raden met kleine kinderen of voor mensen die niet goed ter been zijn.

 

 

 

 

 

 

Parc Aquatique Quercyland te Souillac (Waterpretpark QUERCYLAND)

Dit attractiepark is een aanrader als u op zoek bent naar "zwem"-vertier voor kinderen. Buiten de diverse zwembaden en glijbanen zijn er speeltoestellen, midget-golf en mini-karting, of te wel: allerlei ontspannende attracties en activiteiten voor zowel groot als klein. Elke dag open van half-mei tot september. Toegang tot de zwembaden van 11.00 - 20.00 uur

 

 

Wijnroutes

In de omgeving van Cahors treft u heel wat wijngaarden aan. Dit gebied staat bekend om zijn 'vin noir'; zware dieprode wijnen. Het gebied van de Cahors is het oudste wijngebied van Frankrijk.Het was eeuwenlang de beroemdste en meest gevraagde wijn uit Frankrijk. De gehele streek van Cahors tot Fumel, langs de oevers van de rivier de Lot, herbergt zeer vele wijnboeren, die allen een redelijke tot uitstekende Cahors produceren.
Zelfs Prins Hendrik van Denemarken heeft hier een eigen wijn-chateau waar men Cahors kan kopen. Vooral het zeer aangename klimaat van de streek; natte lente, warme zomer en droge herfst, en de steenachtige grond geven de kwaliteit aan de wijnstokken. Deze rivier de Lot zorgde er vroeger voor dat de wijnboeren zelf in staat waren, ondanks tegenwerking van de Bordeaux - boeren, in Bordeaux de wijn te verschepen naar Engeland, waar de Cahors beter bekend is als "Black Wine".
Heden ten dage beslaat het wijngebied ongeveer 4450 ha, goed voor 212.800 HL wijn in 2002. Jonge gedronken is Cahors aromatisch en fruitig, heerlijk bij kaas, foie gras of gegrild vlees. Cahors van 5 jaar en ouder is een heerlijke wijn om zo te drinken bij een knapperend haardvuur De ideale drinktemperatuur is 16 graden.



Bezienswaardigheden pagina 1